De Brabantdag Familiegeschiedenis is een laagdrempelig publieksevenement, dat voor één dag de schijnwerpers richt op genealogie en familiegeschiedenis in de provincie Noord-Brabant. De vier Brabantse afdelingen van de Nederlandse Genealogische Vereniging (‘s-Hertogenbosch-Tilburg, Kempen- en Peelland, Land van Cuijk en Ravenstein en West-Brabant) organiseren in de hoofdstad van de provincie een veelzijdige manifestatie. Familiegeschiedenis is eigenlijk immaterieel erfgoed: niet fysiek tastbaar maar onlosmakelijk verbonden met het heden, met de identiteit en cultuur van families en plaatsen. Familiegeschiedenis verbindt mensen.

De Brabantdag Familiegeschiedenis biedt inhoudt, entertainment, discussie, cultuur en verpozing. Het programma richt zich zowel op de beginnend familieonderzoeker als op de ervaren genealoog, op jong en oud. Het is een leerzaam dagje uit waarin vooral duidelijk wordt dat familiegeschiedenis ‘in’ is, van en voor alle lagen van de bevolking, en dat kennis van het verleden inzicht biedt voor het heden en de toekomst.

Met het format van de Brabantdag Familiegeschiedenis hoopt de organisatie de aanzet tot een nieuwe (landelijke) traditie te leveren. Dit moet leiden tot een tweejaarlijks evenement van de Nederlandse Genealogische Vereniging dat telkens in een ander deel van het land wordt georganiseerd.