Ieder huis een eigen stamboom

Terugblik

Ruim een week na de Brabantdag Familiegeschiedenis zijn de eerste foto’s binnengekomen, zijn de eerste verslagen gepubliceerd en zijn de eerste ervaringen van bezoekers gedeeld. Iedereen kijkt terug op een zeer geslaagde eerste editie van Verrassend Verleden. In totaal bezochten zo’n 1.200 mensen de dag. Velen van hen bleven voor een groot deel van het programma.
Peter de Bruin, landelijk voorzitter van de NGV, is nog steeds in z’n nopjes: “We hebben met elkaar op een fantastische manier laten zien waartoe de NGV in staat is en in het bijzonder de Brabantse afdelingen van de NGV. De aanpak was professioneel en met veel inzet.
Niet alleen op de dag zelf hebben wij lovende woorden in ontvangst mogen nemen van bezoekers, standhouders en sprekers, ook nu nog stromen zij binnen.”

Opening
Aan het begin van de dag, gaf John Boeren in de Bois-le-Duc zaal een introductie over familiegeschiedenis. Tijdens het officiële gedeelte gaf dagvoorzitter Anton Neggers het woord aan Wim van de Donk (Commissaris van de Koning in Noord-Brabant), Peter de Bruin (landelijk voorzitter van de NGV) en René Bastiaansen (directeur BHIC). Alle drie gaven hun kijk op familiegeschiedenis, waarbij René Bastiaansen de toehoorders ook een kleine inkijk gaf in het verleden van de familie Van de Donk. Peter de Bruin lanceerde de nieuwe website van de NGV: www.ontdekjouwverhaal.nl. Wim van de Donk en Peter de Bruin ontvingen uit handen van John Boeren het eerste exemplaar van de glossy ‘Verrassend Verleden’.

Genealogische markt
De gehele dag konden bezoekers informatie over genealogisch onderzoek inwinnen bij vertegenwoordigers van diverse verenigingen, organisaties en commerciële partijen. Wie hulp nodig had bij zijn eigen onderzoek, kon terecht bij experts aan de stamtafels. De NGV presenteerde de nieuwe huisstijl, vrijwilligers van de vereniging waren duidelijk herkenbaar aan lichtblauwe t-shirts met nieuw NGV-logo.

Entertainment
Behalve de opening, de genealogische markt en lezingen kende de Brabantdag ook diverse vormen van entertainment. Patrick Timmermans presenteerde een ‘talkshow’ in het Café met de Zachte G. Het Koningstheater bracht liederen en cabaret en bij de kraam van Schrobbelèr was niet alleen het drankje gratis maar ook de muziek van een heuse minstreel. De dag werd groots afgesloten met een cabaretvoorstelling van Christel de Laat.

Verslaggeving door derden
Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis heeft op de eigen website een uitgebreid verslag van de dag opgenomen: Verslag Brabantdag Familiegeschiedenis.
Omroep Brabant besteedde aandacht aan de Brabantdag in een van de nieuwsuitzendingen en op de eigen website: Op zoek naar je voorouders in het provinciehuis.

Foto’s
De foto’s in dit bericht zijn gemaakt door Ger Kleinbergen. Bezoekers die zelf nog leuke foto’s van de Brabantdag hebben, kunnen deze sturen naar info@verrassendverleden.nl.

4 reacties

 1. Matthijs de Nooijer

  13 november 2017 at 20:51

  Leuk om terug te lezen. Ook ik heb genoten van de dag.

 2. Ook wij vonden het een verassende interessante dag. Ik heb een workshop “boeken maken” gevolgd en mijn man ontdekte aan een stamtafel een boek over Texel waar zijn familie vandaan komt. We waren allebei onde de indruk van de sprekers bij het officiële gedeelte en omdat het zo gezellig druk was zijn we langer gebleven dan wij gepland hadden. Voor ons een dag die de moeite waard was ondanks dat wij niet uit Brabant komen ?

  • redactie

   17 november 2017 at 09:40

   Dankjewel Joke! Mooi om te horen dat jullie zo tevreden zijn, en nog leuker dat je ook nog wat wijzer bent geworden op deze dag. Hopelijk zien we je over twee jaar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑